30 Aralık 2008 Salı

2008 yılında Türkiye...

NTVMSNBC'nin yapmış olduğu liste:
Türkiye'de 2008 yılında ne oldu?

OCAK
-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, İspanya’da, türban konusundaki bir soru üzerine, “Velev ki, bir siyasi simge olarak taktığını düşünün. Bir siyasi simge olarak takmayı da suç kabul edebilir misiniz?” şeklindeki sözleri tartışmalara neden oldu.
-Diyarbakır’da askeri servis aracının geçişi sırasında teröristlerce düzenlenen bombalı saldırıda 6’sı öğrenci 7 kişi öldü, 68 kişi yaralandı.
-İstanbul Zeytinburnu’ndaki iş merkezinde maytap üreten bir atölyede meydana gelen patlamada ise 20 kişi öldü, 116 kişi yaralandı.
-Ümraniye’de ele geçirilen patlayıcılarla ilgili soruşturma kapsamında aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün de bulunduğu 13 kişi tutuklandı.
-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül sigara içme yasağının kapsamını genişleten kanunu onayladı.

ŞUBAT
-Türk Silahlı Kuvvetleri’nce (TSK), Irak’ın kuzeyinde üstlenmiş PKK mensuplarını etkisiz kılmak ve örgütsel altyapıyı kullanılmaz hale getirmek amacıyla sınır ötesi kara harekatı düzenledi.
-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “yükseköğretimde türbanın serbest bırakılmasını” öngören anayasa değişikliğine ilişkin kanunu onaylamasının ardından, CHP ve DSP kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.
-Tuzla’daki tersanelerde meydana gelen işçi ölümlerinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince yapılan denetimlerin ardından 3 tersane hakkında kısmi kapatma kararı alındı. Yargıtay Başkanlığı’na 9. Ceza Dairesi Başkanı Hasan Gerçeker seçildi.

MART
-Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, “laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği” iddiasıyla AK Parti’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı. İddianamede, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu 71 kişi hakkında siyasi yasak isteminde bulunuldu.
-Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek tutuklandı, Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk serbest bırakıldı.
-Cüneyd Zapsu, AK Parti MKYK üyeliğinden ayrıldı.
-Video paylaşım sitesi Youtube’a erişim, mahkeme kararıyla durduruldu.
-Nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören kanun yürürlüğe girdi.

NİSAN
-AK Parti hakkındaki kapatma davasına ilişkin ön savunma, parti yöneticileri tarafından Anayasa Mahkemesi Başkanlığına sunuldu.
-Maddi hasarlı trafik kazalarında sürücülerin polis beklemeden tespit tutanağı tutmasını öngören uygulamaya Nisan ayında başlandı.
-Sanat dünyasında Pippa Bacca ismiyle tanınan İtalyan sanatçı, Kocaeli’nde ormanlık alanda ölü bulundu.
-Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez “küçük yaştaki kıza cinsel istismarda bulunduğu” iddiasıyla tutuklandı.
-Türk-İş, DİSK ve KESK’in bu yılki 1 Mayıs kutlamalarını Taksim’de yapma kararı tartışmalara neden oldu.
-Akdeniz Üniversitesinde karşıt görüşle öğrenciler arasında çıkan kavgada ve üniversite dışından gelen bazı kişilerin de olaylara karışması uzun süre gündemde kaldı. İki kişinin tabancayla ateş açtığı olaylarla ilgili 18 kişi tutuklandı.
-Deniz Baykal CHP Genel başkanlığına yeniden seçildi.
-İstiklal Savaşı’nın hayattaki iki gazisinden biri olan Yakup Satar yaşamını yitirdi.

MAYIS
-AK Parti hakkındaki kapatma davasına ilişkin Anayasa Mahkemesine sunulan ön savunma Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.
-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, emeklilikte SSK kapsamında çalışanlarda aranan prim ödeme gün sayısı 7200’e çıkaran, kadın ve erkeklerde emeklilik yaşını 2048 yılında 65’e yükselten kanunu onayladı.
-Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesindeki ifadeler yeniden düzenlendi. İstanbul’da, 1 Mayıs’ı kutlamak amacıyla Taksim Meydanı’na yürümek isteyen gruba polis müdahale etti.
-Kandil Dağı bölgesindeki terörist gruba, Türk savaş uçakları tarafından hava harekatı düzenlendi. Genelkurmay Başkanlığı, 150’den fazla teröristin etkisiz hale getirildiğini, 200’e yakın teröristin de silahlarını bırakarak bölgedeki yerleşim merkezlerine dağıldığını bildirdi.
-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt’ün aracının takip edildiği iddiaları üzerine soruşturma başlattı.
-İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, 37 yıl aradan sonra resmi ziyarette bulunmak üzere Türkiye’ye geldi.
-20. yüzyılın divalarından Leyla Gencer, Milano’daki evinde vefat etti.
-CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın dinlenildiği iddiaları tartışmalara neden oldu.

HAZİRAN
-Anayasa Mahkemesi, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin yürürlüğünü durdurdu ve iptal etti.
-Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık Resmi Konutu’nda yaptığı görüşmeye ilişkin, “Terörle mücadele ve bölücü terör örgütüyle mücadele kapsamında gerçekleşebilecek durumlar ve buna karşı alınacak tedbirler, görüşmenin ana konusunu teşkil etmiştir” dedi.
-Anayasa Mahkemesi, CHP’nin 1998, 2004, 2005 ve 2006 yıllarında ait hesaplarında “usulsüzlük” belirledi.
-CHP, Yunanistan’ın başkenti Atina’da gerçekleştirilen Sosyalist Enternasyonal Toplantısına katılmama kararı aldı.
-Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Terörle Mücadele Kanunu’ndan yargılanan Fethullah Gülen’e verilen beraat kararını onayan daire kararına yapılan itirazı reddetti.
-Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) son kez yapıldı.

TEMMUZ
-Anayasa Mahkemesi, AK Parti’nin kapatılması istemiyle açılan davada, partinin kapatılmamasına, ancak 2008’de aldığı Hazine yardımından 1/2 oranında yoksun bırakılmasına karar verdi.
-Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur ve emekli Orgeneral Hurşit Tolon tutuklandı. Soruşturma kapsamında tutuklanan Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ile gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ise serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamındaki tutuklulardan Kuddusi Okkır, sağlık sorunları nedeniyle tahliye edildikten bir süre sonra yaşamını yitirdi.
-Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan’ın, Bodrum’da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.
-İstanbul Güngören’de kısa süre arayla meydana gelen 2 patlamada 17 kişi ölürken, 154 kişi yaralandı.

AĞUSTOS
-Konya’nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde bir vakfa ait üç katlı öğrenci yurdunun çökmesi sonucu 18 kişi hayatını kaybetti, 27 kişi yaralandı.
-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kapatılan Refah Partisi’nin son Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın kalan hapis cezasını “sürekli hastalık” nedeniyle kaldırdı.
-Tuzla tersaneler bölgesindeki bir tersanede inşa edilen tankerin filikasında yapılan ağırlık denemesi sırasında 3 işçi öldü, 13 işçi yaralandı.
-Antalya’nın Manavgat ve Serik ilçelerinde meydana gelen yangınlarda, yaklaşık 4 bin hektar ormanlık alan zarar gördü.
-İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, çalışma ziyareti için Türkiye’ye geldi.
-AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli vefat etti.

EYLÜL
-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın, Türkiye-Ermenistan Dünya Kupası grup eleme maçı için yaptığı daveti kabul ederek Erivan’a gitti.
-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, partideki görevlerinden ayrıldı.
-Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi, Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan emekli orgeneraller Şener Eruygur ile Hurşit Tolon’u ziyaret etti.
-İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, “Ergenekon” soruşturması kapsamında tutuklanan ve geçirdiği beyin kanaması sonucu hastanede tedavi altına emekli Orgeneral Eruygur’un tahliyesine karar verdi.
-Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan gazeteci Tuncay Özkan, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan ve eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan tutuklandı.
-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Almanya’daki Deniz Feneri e.V. davasına ilişkin soruşturma dosyası ile mahkeme kararının istenmesi için Adalet Bakanlığına başvurdu.
-Milli Gemi Projesi (MİLGEM) kapsamındaki ilk milli tasarım savaş gemisi “Heybeliada” ile mayın avlama gemisi “Akçay” İstanbul’da denize indirildi.

EKİM
-Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü’ne bölücü terör örgütünün Irak’ın kuzeyindeki unsurları tarafından düzenlenen saldırıda 17 güvenlik görevlisi şehit oldu.
-Diyarbakır’da polis servis aracına yönelik bombalı ve silahlı saldırıda 4’ü polis 5 kişi yaşamını yitirdi, 18 kişi yaralandı.
-Ergenekon” soruşturması kapsamında haklarında dava açılan ve aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk ve eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Yalçın Alemdaroğlu’nun da bulunduğu 46’sı tutuklu 86 sanığın yargılanmasına başlandı.
-“Çocuğun cinsel istismarı” suçundan tutuklu yargılanan yazar Hüseyin Üzmez ile 14 yaşındaki mağdure B.Ç’nin annesi Livaze Ç’nin tahliye edilmeleri kararlaştırıldı.
-Ramazan Bayramı tatili süresince meydana gelen trafik kazalarında 146 kişi öldü, 649 kişi yaralandı.
-Şair Fazıl Hüsnü Dağlarca, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.
-Saadet Partisinde Numan Kurtulmuş, Anavatan Partisinde ise Salih Uzun genel başkanlığa seçildi.

KASIM
-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, genel başkan yardımcılığı ve MKYK üyeliğinden istifa etti.
-İstiklal Savaşı’nın hayattaki son gazisi Mustafa Şekip Birgöl, İstanbul’da vefat etti.
-Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının Almanya’dan talep ettiği “Deniz Feneri” davası dosyasının bir örneğini başsavcılıktan istedi.
-Cep telefonu abonelerinin numarasını değiştirmeden başka operatöre geçebilmesine olanak sağlayan “numara taşınabilirliği” uygulaması başladı.
-MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan, Ankara’da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.
-Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, İmralı Cezaevi’nde görev yapan personel için kalacak yer yaparken, küçük çaplı bir ceza infaz kurumu da yapmayı uygun gördüklerini açıkladı.
-Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesi, “çocuğun cinsel istismarı” suçundan yargılandığı mahkemece tahliye edilen yazar Hüseyin Üzmez hakkında yeniden tutuklanması istemiyle yapılan itirazı reddetti.
-İngiliz York Düşesi Sarah Ferguson’un SHÇEK’e bağlı kurumlarda gizli kamerayla yaptığı çekimler tartışmalara neden oldu.
-Konya polisinin 8 ilde düzenlediği “Okyanus Operasyonu” kapsamında, aralarında Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan’ın da bulunduğu 30 kişi gözaltına alındı.

ARALIK
-Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Danıştay 2. Dairesi üyelerine ve Cumhuriyet gazetesine yapılan saldırılarla ilgili Alparslan Arslan’ın da aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesince verilen kararı bozdu.
-Kapatılan DEP’li eski milletvekili Leyla Zana, çeşitli tarihlerde yaptığı 9 ayrı konuşma nedeniyle Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesince 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
-Yüksek Askeri Şura toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) 24 personelin ihraç edilmesine karar verildi.
-AK Parti İstanbul İl Başkanlığı önünde parça tesirli bombanın neden olduğu patlamada 4’ü polis 10 kişi yaralandı.
-Kurban Bayramı tatili süresince meydana gelen trafik kazalarında 134 kişi öldü, 697 kişi yaralandı.

2008 yılının Dünya'daki önemli olayları...

CNN tarafından hazırlanan liste:

2008'de Dünya'da yaşanılanbazı önemli olayları şöyle:

SAAKAŞVİLİ 2. KEZ DEVLET BAŞKANI SEÇİLDİ

6 Ocak: Gürcistan'da Mihail Saakaşvili ikinci kez devlet başkanı seçildi, 20 Ocak'ta yemin etti.
16 Ocak: Özbekistan'da Devlet Başkanı İslam Kerimov, 3. kez devlet başkanı olarak yemin etti.
23 Ocak: Irak'ın Musul kentinde düzenlenen saldırıda 60 kişi öldü, 280 kişi yaralandı.
24 Ocak: İtalya Başbakanı Romano Prodi, senatoda güven oylamasını kaybetmesinden sonra istifa etti.

KOSOVA ARTIK BAĞIMSIZ

1 Şubat: Irak'ın başkenti Bağdat'ta pazar yerinde iki kadının düzenlediği intihar saldırılarında 98 kişi öldü, 208 kişi yaralandı.
3 Şubat: Sırbistan'da Boris Tadiç devlet başkanı seçildi.
17 Şubat: Kosova bağımsızlığını ilan etti. Kosova'nın bağımsızlığını aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 50'den fazla ülke tanıdı.
bı Afganistan'ın güneyinde, Kanada askeri konvoyunun hedef alındığı bombalı saldırıda 38 sivil öldü.
- Pakistan'ın suikasta kurban giden eski Başbakanı Benazir Butto'nun partisi Pakistan Halk Partisi, parlamento seçimlerinden zaferle çıktı.
19 Şubat: Küba lideri Fidel Castro, devlet başkanlığını bıraktığını açıkladı.
24 Şubat: Raul Castro, ağabeyi Fidel Castro'nun yerine devlet başkanı oldu.

MEDVEDEV RUSYA LİDERİ OLDU

3 Mart: Rusya'da devlet başkanı seçimini Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitriy Medvedev yüzde 70,28 oranında oy alarak kazandı. Medvedev, 7 Mayıs'ta yemin etti.
6 Mart: Bağdat'ta düzenlenen saldırıda 68 kişi öldü, 150'den fazla kişi yaralandı.
9 Mart: İspanya'da yapılan genel seçimde sosyalist Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero yeniden seçildi.
10 Mart: Malezya Başbakanı Abdullah Ahmed Bedevi, 5 yıllık yeni dönem başbakanlığı için yemin etti.
15 Mart: Hu Cintao, Çin Ulusal Halk Meclisi tarafından yeniden devlet başkanlığına seçildi.
17 Mart: Irak'ın Kerbela kentinde düzenlenen intihar saldırısında 52 kişi öldü.
24 Mart: Pakistan'ın öldürülen muhalefet lideri Benazir Butto'nun müttefiki Yusuf Ziya Gilani, Pakistan Ulusal Meclisi tarafından başbakanlığa seçildi.

ÇİN'DEKİ TREN KAZASINDA 71 KİŞİ ÖLDÜ

6 Nisan: Karadağ'da Devlet başkanı Filip Vuyanoviç, bu göreve yeniden seçildi.
9 Nisan: Ermenistan'da Serge Sarkisyan devlet başkanı olarak yemin etti.
10 Nisan: Nepal'de Maocu gerillaları siyasi sürece dahil eden tarihi seçimler yapıldı.
15 Nisan: Irak'ın başkenti Bağdat'ta ve dışında düzenlenen bombalı saldırılarda bir günde 60'a yakın kişi yaşamını yitirdi.
17 Nisan: Kenya'da muhalefet lideri Raila Odinga başbakan oldu.
28 Nisan: Çin'in doğusunda iki yolcu treninin çarpışması sonucu 71 kişi öldü, 400'den fazla kişi yaralandı.

NEPAL'DE MONARŞİ SONA ERDİ

1 Mayıs: Somali'nin orta kesimlerinde düzenlenen Amerikan hava saldırısında bu ülkedeki El Kaide'nin önde gelen lideri Haşi Ayro öldürüldü.
- Irak'ın başkenti Bağdat'ın kuzeydoğusunda bir düğün alayına düzenlenen iki intihar saldırısında 35 kişi öldü, 65 kişi yaralandı.
8 Mayıs: İtalya'da Silvio Berlusconi, başbakan olarak yemin etti.
20 Mayıs: Tayvan'da mart ayında yapılan seçimleri kazanan Ma Ying-jeou, devlet başkanı olarak yemin etti.
21 Mayıs: Gürcistan'da genel seçimler yapıldı. Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin iktidardaki Ulusal Birleşik Hareketi, 150 sandalyeden 119'unu kazandı.
25 Mayıs: Lübnan'da Genelkurmay Başkanı Mişel Süleyman devlet başkanı oldu. Ülkeyi iç savaşın ucuna getiren kriz böylece sona erdi.
28 Mayıs: Nepal'de milletvekilleri, 239 yıllık monarşiyi feshederek, cumhuriyet ilan etti.

TAYVAN-ÇİN 60 YIL SONRA ANLAŞTI

10 Haziran: Sudan'da bir uçak Hartum'a indiktan sonra pistten çıkarak havaalanının ışıklandırmalarına çarptı, 30 kişi öldü.
13 Haziran: Tayvan ve Çin, yaklaşık 60 yıl sonra birbirlerinin topraklarında daimi bürolar kurma konusunda anlaştı.
17 Haziran: Bağdat'ın El Hürriye mahallesinde bir pazar yeri yakınında düzenlenen saldırıda 51 kişi öldü, 75 kişi yaralandı.
22 Haziran: Irak'ın Bakuba kentinde düzenlenen intihar saldırısında 16 kişi öldü.
29 Haziran: Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, 6. kez devlet başkanlığı için yemin etti.

SAVAŞ SUÇLUSU KARADZİÇ YAKALANDI

2 Temmuz: Kolombiya'daki Devrimci Silahlı Güçler Cephesi (FARC) tarafından 6 yıldır rehin tutulan eski devlet başkanı adayı Ingrid Betancourt kurtarıldı. Kolombiya askerlerinin düzenlediği operasyonda, Betancourt ile aralarında 3 Amerikalı'nın da bulunduğu 14 rehine özgürlüğüne kavuştu.
7 Temmuz: Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hindistan Büyükelçiliği yakınında düzenlenen intihar saldırısında 60'tan fazla kişi öldü.
13 Temmuz: Militanların, Afganistan'ın Pakistan sınırı yakınındaki bir Amerikan üssüne düzenlediği saldırıda 9 Amerikan askeri öldü, 15'i yaralandı. Amerikan güçleri Afganistan'da son üç yıldaki en büyük kaybını verdi.
21 Temmuz: Sırp lider Rodovan Karadziç, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da sahte kimlikle yakalandı. BM'nin Uluslararası Yugoslavya Ağır Ceza Mahkemesi'ne teslim edilen Karadziç hakkında, başta soykırım olmak üzere 11 ayrı dava bulunuyor.
22 Temmuz: Kongo'nun kuzeyinde geminin batması sonucu 47 kişi öldü, en az 100 kişi kayboldu. 27 Temmuz: Kamboçya'da Başbakan Hun Sen'in iktidar partisi, genel seçimlerde büyük zafer elde etti.
28 Temmuz: Irak'ta polisin kadın olduğunu düşündüğü intihar bombacılarının, Bağdat'ta Şii hacı adaylarına ve ülkenin kuzeyinde Kürtlerin protesto gösterisine düzenlediği saldırıda toplam 57 kişi öldü, 300'e yakın kişi yaralandı.

RUSYA-GÜRCİSTAN SAVAŞA GİTTİ

2-7 Ağustos: Gürcü birlikleri ve Oset birlikleri arasında çıkan çatışmalar giderek şiddetlenmeye başladı.
3 Ağustos: Hindistan'daki bir Hindu tapınağında çıkan izdihamda 145 kişi öldü.
7-8 Ağustos: Gürcistan, tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'da "anayasal düzeni yeniden sağlama" operasyonu başlattı. Bunun üzerine Rusya ile Gürcistan arasında savaş çıktı. Çatışmalar nedeniyle 30 binden fazla sivil mülteci durumuna düştü. Çatışmalarda çeşitli kaynaklara göre bin 700 civarında sivil hayatını kaybetti. Rus kaynaklarına göre 71 Rus askeri öldü ve 340'ı yaralandı. Gürcü tarafından da 146'sı asker, 69'u sivil olmak üzere 215 kişi yaşamını yitirdi. Rus birlikleri, Fransa'nın arabuluculuğunda sağlanan ateşkes anlaşmanın ardından Gürcü topraklarında oluşturduğu tampon bölgeden çekildi.
15 Ağustos: Paraguay'da solcu Fernando Lugo, devlet başkanı olarak ülkede 60 yıldır devam eden tek parti iktidarına son verdi.
- Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, çatışmaların ardından Rusya ve Gürcistan arasında yapılan ateşkesi imzaladı.
16 Ağustos: Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Rusya-Gürcistan ateşkesini imzaladı.
18 Ağustos: Pakistan'da 1999'da kansız bir darbeyle Navaz Şerif'i deviren ve o yıldan bu yana iktidarda olan Devlet Başkanı Pervez Müşerref istifa etti.
20 Ağustos: İspanya'nın başkenti Madrid'deki Barajas havaalanında Spanair'e ait yolcu uçağı düştü, 154 kişi öldü. Madrid Özerk Yönetimi, 3 günlük yas ilan edildiğini duyurdu.
- ABD ve Polonya, Polonya'ya Amerikan savunma üssü kurulmasına ilişkin anlaşma imzaladı.
24 Ağustos: Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Itek Air'e ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı kalkıştan bir süre sonra teknik bir arıza nedeniyle düştü, 65 kişi öldü. Kaza, Kırgızistan havacılık tarihinin en kanlı kazalarından biri oldu.
25 Ağustos: Rusya parlamentosu alt kanadı Duma ve üst kanadı Federal Konsey, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarının tanınması yönündeki yasa teklifini oy birliğiyle kabul etti.
-Tayland'da muhalifler başbakanlık makamının bulunduğu Hükümet Sarayı'nı bastı.
26 Ağustos: Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Soçi'de yapılan güvenlik konseyi zirvesinin ardından Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarının tanınmasını öngören yasayı onayladı.

ÇİNLİ ASTRONOT UZAYDA YÜRÜDÜ

1 Eylül: Japonya'da Başbakan Yasuo Fukuda istifa etti.
8 Eylül: Çin'in kuzeyinde yasa dışı olarak işletilen maden ocağında meydana gelen toprak kaymasında 260 kişi öldü.
9 Eylül: Pakistan'ın suikasta kurban giden eski başbakanlarından muhalefet lideri Benazir Butto'nun eşi Ali Asıf Zerdari, devlet başkanı oldu.
- Çin'de zehirli süt tozu skandalı patlak verdi. 6 bebek hayatını kaybederken, 300 binden fazla bebek hastalandı.
17 Eylül: Yemen'in başkenti Sana'daki Amerikan Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırıda biri Amerikalı, 6'sı militan 19 kişi öldü.
18 Eylül: Tayland'da Somçai Vongsavat başbakan oldu.
20 Eylül: Pakistan'ın İslamabad kentindeki Marriott Oteline boma yüklü kamyonla düzenlenen saldırıda aralarında Çek büyükelçinin de bulunduğu 53 kişi öldü, 270 kişi yaralandı.
21 Eylül: Güney Afrika Devlet Başkanı Thabo Mbeki, görevinden istifa etti. Görev süresi 2009 yılının Nisan sonunda biten Mbeki hakkında yolsuzluk iddiasında bulunulmuştu.
-İsrail Başbakanı Ehud Olmert, hakkındaki rüşvet ve yolsuzluk soruşturmaları nedeniyle istifasını Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e sundu. Kadima'nın lideri Tzipi Livni, Cumhurbaşkanınca verilen yeni kabine kurma çalışmalarında başarılı olamayınca, ülkede 10 Şubat 2009'da erken seçime gidilmesi kararı alındı.
25 Eylül: Çin, üçüncü insanlı uzay seferini, "Uzun Yürüyüş" (Çan Cıng) roketini ateşleyerek başlattı. Çin'in tamamen kendi imkanıyla uzaya yolladığı üçüncü yörünge kapsülündeki astronotlardan Cai Ciang, uzayda yürüdü.

PAKİSTAN DEPREMİNDE 215 KİŞİ ÖLDÜ

6 Ekim: Nobel Tıp Ödülü'nü Alman Harald zur Hausen, Fransız Françoise Barre-Sinoussi ve Luc Montagnier kazandı. İki Fransız bilim adamı AIDS'e neden olan HIV'i, Alman bilim adamı da rahim ağzı kanserine yol açan İnsan Papilloma Virüsü (HPV) keşifleriyle bu ödüle layık görüldü.
7 Ekim: Japon bilim adamları Makoto Kobayaşi ve Toşihide Maskawa ile Amerikalı bilim adamı Yoichiro Nambu, Nobel Fizik Ödülünü kazandı. Amerikalı bilim adamı Nambu atom fiziğinde kendiliğinden kırılan simetri olarak adlandırılan mekanizmayı keşfinden dolayı, Kobayaşi ve Maskawa'nın ise doğada maddenin en küçük parçasının en az üç familyasının varlığını tahmin eden kırılmış simetrinin kökenini keşifleri nedeniyle ödülü aldı.
8 Ekim: Nobel Kimya ödülüne floresan proteinlerle ilgili çalışmaları nedeniyle Amerikalı bilim adamları Roger Tsien ve Martin Chalfie ile Japon bilim adamı Osamu Shimomura layık görüldü.
9 Ekim: Nobel Edebiyat Ödülü'nü Fransız yazar Jean-Marie Gustave Le Clezio kazandı.
10 Ekim: Finlandiya'nın eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, BM temsilcisi olarak Kosova gibi dünyanın önemli sorunlarında gösterdiği olağanüstü başarılarından ötürü Nobel Barış Ödülü'nü aldı.
13 Ekim: Nobel Ekonomi Ödülü'nü Amerikalı Paul Krugman aldı. İsveç Bilimler Akademisi ödülün gerekçesi olarak, Krugman'ın, "ekonomik aktivitenin lokasyonu ve ticaretin yapısı konusundaki analizlerini" gösterdi.
15 Ekim: Suriye ile Lübnan arasında diplomatik ilişki kuruldu. İki ülke arasında, 1940'lı yıllarda Fransa'dan bağımsızlıklarını kazanmasında bu yana diplomatik ilişki bulunmuyordu.
26 Ekim: Amerikan helikopterleri, Suriye topraklarına saldırı düzenledi, 8 kişi öldü.
29 Ekim: Pakistan'ın güneybatısında meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremde 215 kişi yaşamını yitirdi.

MUMBAİ SALDIRILARLA SARSILDI

4 Kasım: ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı Barack Obama, ABD tarihinin 44. başkanı seçildi ve ilk siyahi başkan olarak tarihe geçti.
8 Kasım: Endonezya'da 2002 yılında düzenlenen, 202 kişinin öldüğü Bali saldırılarının 3 sorumlusu idam edildi.
10 Kasım: Bağdat'da düzenlenen iki saldırıda 28 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.
11 Kasım: Muhammed Naşid, Maldivlerin demokratik yollarla seçilen ilk devlet başkanı oldu.
15 Kasım: Somalili korsanlar Kenya açıklarında Suudi petrol tankeri Sirius Star'ı kaçırdı. Bunun ardından bölgedeki denizlerde korsanlık olayları hızla arttı.
26-29 Kasım: Hindistan'ın Mumbai kentinde silahlı bir grup, Tac Mahal ve Oberoi/Trident otelleriyle bir gar ve bir hastaneye saldırdı. Terör saldırılarında 200'e yakın kişi öldü, 300'den fazla kişi yaralandı. Saldırıların sorumluluğunu Deccan Mücahidin adlı bir örgüt üstlendi. 20 kadar kişi tutuklandı. Hindistan ve ABD saldırıları Pakistan'da üslenen Leşker-i Tayyibe grubunun yaptığını iddia etti. Saldırıların ardından Hindistan ve Pakistan'ın arası yeniden gerildi.
27 Kasım: Irak'taki Amerikan askerlerinin statüsüne ilişkin ABD-Irak Güvenlik Anlaşması (SOFA), Irak meclisinde kabul edildi.

IRAKLI GAZETECİ BUSH'A AYAKKABI FIRLATTI

2 Aralık: Tayland'da muhalifler, Başbakan Somchai Wongsawat'ın, anayasa mahkemesinin partisini kapatma ve kendisine siyaset yasağı getirme kararını kabul etmesinin ardından eylemlerini bitireceklerini açıkladı. Eski başbakan Thaksin Şinavatra'nın kansız bir darbeyle başbakanlıktan indirilmesinin ardından Aralık 2007'de yapılan seçimlerin ardından Somchai Wongsawat başkanlığında 6 partili bir koalisyon hükümeti kurulmuştu. Hükümetin kurulmasının hemen ardından muhalefetteki Halkın Demokrasi İttifakı, Somchai başkanlığında kurulan 6 partili koalisyon hükümetini seçimlerde yolsuzluk yapıldığı ve "Thaksin'e bağlı kukla bir hükümet olduğu" gerekçesiyle protesto ederek ülke çapında eylemler başlatmıştı. Bu eylemler çerçevesinde Hükümet Sarayını basan eylemciler, haftalar süren sokak gösterilerinin ardından Suvarnabhumi ve Don Muang havaalanlarını işgal etmiş ve parlamentoyu kuşatmıştı.
4 Aralık: Irak Devlet Başkanlığı Konseyi 4 Aralık'ta Amerikan askerlerinin Irak'tan 2011'in sonuna kadar tamamen çekilmesini öngören Irak-ABD güvenlik anlaşmasını onayladı.
-Irak'ın Felluce kentinde düzenlenen iki intihar saldırısında 19 kişi öldü, 43 kişi yaralandı.
- Zimbabve'de bine yakın can alan kolera salgını yüzünden olağanüstü hal ilan edildi.
6 Aralık: Atina'da 16 yaşındaki Aleksis Grigoropulos'un polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirmesinin ardından şiddet olayları ve çatışmalar çıktı. Olaylar kısa zamanda tüm Yunanistan'a yayıldı. Grigoropulos 9 Aralık'ta toprağa verildi.
11 Aralık: Irak'ın Kerkük kenti yakınındaki bir lokantada düzenlenen intihar saldırısında 45 kişi öldü, 93 kişi yaralandı.
12 Aralık: Eski Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos akciğer kanserine yenik düştü. Papadopulos 15 Aralıkta toprağa verildi.
14 Aralık: Iraklı bir gazeteci, ülkeyi ziyaret eden ABD Başkanı George Bush'a basın toplantısı sırasında ayakkabılarını fırlattı.
15 Aralık: Tayland'da muhalefetteki Demokrat Parti'nin lideri Abhisit Vejjajiva, parlamentoda başbakanlığa seçildi.
-Filipinler'in kuzeydoğusunda, içinde yaklaşık 100 yolcunun bulunduğu feribotun alabora olması sonucu en az 22 kişi öldü, 34 kişinin kayıp olduğu bildirildi.
17 Aralık: Bangladeş'te yaklaşık 2 yıldır uygulanmakta olan olağanüstü hal 29 Aralık'taki genel seçimler öncesinde kaldırıldı.
18 Aralık: Zimbabve'de koleradan ölenlerin sayısının bini aştığı bildirildi.

Liste hazırlandıktan sonra gerçekleşen, İsrail'in Filistin'e yaptığı operasyonda bu yıla damgasını vurdu.

Katliam

İsrail'in 2008 yılının son günlerinde yaptığı hava saldırısıyla Filistinde tam bir katliam yaşanıyor.
Gazze'de yaşanılan bu katliam sonucunda ölenlerin sayısı 370'i aşmış durumda ve hızla artıyor. İsrail suçu Gazze'yi kontrol eden Hammas'a atsa da olan yine masum insanlara oluyor.
Uzun bir süredir devam eden ateşkesi bozan İsrail, bunu insanların güvenliği için yaptığını söylüyor. Hatta bombalamadan önce sivilleri uyardığına dikkat çekiyor. Gerçektende saldırı öncesi insanların cep telefonları aranarak "evinizde silah varsa evinizi hem terk edin" mesajı verilmiş. Ancak kaçma için yeterince süre verilmiş mi? Hayır!


Dünyanın neredeyse tamamı bu olayı (resmen olmasa da ) kınamasına rağmen İsrail operasyonun süreceğini açıklaması bölgede gerginliği artırdı.

26 Aralık 2008 Cuma

I have nothing

Whitney Houston'un söylediği ve The bodyguard filminin ünlü müziği, "I Will Always Love You" ile birlikte birer klasik haline gelen unutulmaz parça "I have nothing"
17 Kasım 1992'de çıkan The bodyguard'ın soundtrack albümünde yer alan bu parça hala oldukça popüler...





i have nothing

share my life, take me for what i am
cause i'll never change all my colours for you
take my love, i'll never ask for too much
just all that you are and everything that you do

i don't really need to look very much further
i don't want to have to go where you don't follow
i won't hold it back again, this passion inside
can't run from myself
there's nowhere to hide
(your love i'll remember forever)

don't make me close one more door
i don't wanna hurt anymore
stay in my arms if you dare
or must i imagine you there
don't walk away from me...
i have nothing, nothing, nothing
if i don't have you, you, you, you.

you see through, right to the heart of me
you break down my walls with the strength of you love
i never knew love like i've known it with you
will a memory survive, one i can hold on to

12 Aralık 2008 Cuma

Brecht Estetiği


1-Naivete: gerçeğin ardındaki gerçek daha doğrusu görünenin ardındaki gerçek.Epik tiyatroda seyirci karşısına çıkarılan yapıtın konusu,insanlar arasındaki toplumsal ilişkilerden oluşan bir örgüdür.Olağandışı bir gözle görülmediği sürece alışılmadık bir nitelik taşıyan böylesine bir yapıtın kavranılması düşünülemez.

2-Mesel çalışması:bir yapıtın sahneye konma sürecinin ilk aşamasıdır.geleneksel tiyatrodaki yönetmenin kafasında oluşan yoruma karşıt olarak ekibin tümününortaya çıkarması gereken analiz çalışmadır.

3-Epizotik anlatım:epik kavramından türetilmiştir.epizotik anlatımda seyircinin ilgisi;oyunun yürüyüşü üzerine çekilir,her sahne kendisi için vardır,olay eğriler çizer,olaylar sıçramalıdır,

4-Gestus:Bütün üretim sürecinde sürdürülmesi gereken naiv tutumun oyunculuk düzeyindeki ifadesidir.Sözü ifade edecek davranış yerine sözün arkasındaki görünmeyen anlamı gösteren davranış.

5-Yabancılaştırma:bir olayı yada karakteri yabancılaşırmak demek,onu öncelikle kendiliğinden anlaşılırlığından tanınırlılığından görünür şeklinde uzaklaştırmak,şaşkınlık ve merak uyandıracak bir şekle sokmak demektir.Yabancılaştırma efektleri gestusun yanı sıra;ses,ışık,müzikedkor,kostüm makyaj olabilir.

6-Tarihselleştirme:yabancılaştırmanın bir uzantısıdır.tarihsel olsun olmasın bütün olayrı tarihsel bir şekilde ele almak demektir.Belirli bir toplumsal sistem bir başka toplumsal sistemin bakış açısından gözlenir.

7-Anlatımcı yapı:seyirci sadece betimlemeye dayalı olmayan bu yapıyla özdeşleşmediği için aktif bir konum alır,anlatım yoluyla sunulan ideolojiler,yaşam karşısında çürür ve “acıma,korku” duyguları yüzünden bu yapı içerisinde erime duygusundan uzaklaşan seyirci,bu ideolojileri eleştirerek yaşam karşısında gerçekçi duygulara düşüncelere yönelir.

8-Göstermeci oyunculuk:Özdeşleşme tümüyle reddedilmeyip,sadece denetim altına alınmayı sağlayacak diyalektik bir oyunculuk anlayışı

11 Aralık 2008 Perşembe

FRANKFURT OKULU

FRANKFURT OKULU

Frankfurt okulu,1930’larda Almanya’da kurulan ve eleştirel bir kuramının ortaya atıldığı bir okuldur.
1923’te Sosyal Araştırma Enstitüsü adıyla kurulan okulun başında profesör Carl Grünberg bulunuyordu.(1)Bu dönemde enstitünün asıl çalışma konuları siyasal iktisat ve sosyalist hareketler tarihiydi.1930’da emekliye ayrılan Grünberg’in yerine Frankfurt Okulunun asıl görüşlerinin temelini atan Max Horkheimer gelmiştir.Bu dönemde okulun çalışma alanı oldukça gelişti.(siyaset,hukuk,felsefe vs.) Bu dönemde Thedor Adorno,Herbert Marcuse,Erich Fromm,Walter Benjamin,Otto Kirchheimer gibi düşünürler okula dahil oldu.Okulda çeşitli dönemlerde yayımladıkları eserlerde düşüncelerini açıklamışlardır.Horkheimer,amaçlarının çeşitli bilimlerin yöntemlerini bugünün toplumunun çelişkilerine uygulamak ve toplumsal yaşamın değişmesi açısından önem taşıyan bir kavramsallaşmaya ulaşmak olduğunu açıklamıştır.(2)
Okulun ortak düşüncesi Marksizm’in yenilenmesidir.Frankfurt okulu üyeleri Sovyetler Birliği ve Alman Sosyalistlerine kuşkuyla yaklaşmaktaydılar.Özellikle Diyalektik konusuna eleştirel bir yaklaşım getirmişlerdir.
Almanya’da Nazizmin yükselişi ve iktidara gelişiyle Frankfurt okulunun üyeleri ülkeyi terk etmek zorunda kalmışlardır.New York’a yerleşen bu düşünürler burada Anglo-Sakson deneyciliğiyle yüz yüze kalmışlardır.Bunun üzerine kendi düşüncelerinin özgün yanını belirtmek durumunda kalmışlardır.
2.Dünya Savaşından sonra Adorno,estetik değerler bireyci bir dönüşün kötümser mantığını geliştirdi(3)Daha sonra Almanya’ya dönenler oldu ve düşüncelerini buradan yaymaya başladılar.1970’lerin başında Frankfurt Okulu çeşitli görüş ayrılıkları sonucunda sona erdi.
Frankfurt Okulunun ortaya attığı kavramları incelersek 3 farklı dönem fark ederiz.İlk dönem 1930’lardan 2.Dünya Savaşına kadar olan süreyi kapsar.Bu dönemin görüşü kısaca ‘Maddecidir’.Eleştirel kuram,mutluluk ve özgürlüğün ancak bu dünyada bulunabileceği ve bundan başka bir dünya olmadığını savunmaktadır.Adorno,bu dönemde sanat yapıtları için ‘içinden çıktıkları toplumların bütün çelişkilerini taşır;bu çelişkileri aşamaz,ama aşma yada değişme potansiyelinin bekçiliğini yapar’ görüşünü savunmuştur.(4)
Okulun 2. dönemi savaş yıllarından 1960lara kadar uzanır.Bu dönemde Marksizm ile ondan önceki düşünce sistemleri karşılaştırılır. ‘Aydınlanma,bilimsel düşünce,teknolojik gelişme,insanın özgürleşmesinin ön koşullarını sağlar ama bunu yaparken yeni bir tutsaklığa yol açabilir.’Bu görüşün yanında ‘insanlar,doğa baskısından kurtulmak için en az birincisi kadar baskıcı olan ikinci bir doğa yaratmışlardır.Toplumsal kurumlardan ve denetlenemeyen teknolojiden oluşan bu ikinci doğa,insanın kendi içerisindeki doğayı yok etmesinin bedelidir.’düşüncesi özellikle Adorno’da ön plana çıkar(5)
Adorno yine bu dönemde olumsuz bir diyalektiğin,körlük ve tutsaklığa karşı düşünceye bir direnme gücü sağlayacağını ileri sürer.Ayrıca ABD ve batı Avrupa’daki Liberal Rejimleri totaliter rejimler sınıfına sokar.
Okulun 3.döneminde ise Habermas’ın ortaya attığı kavramlarla okul bir yandan siyaset ve iktisatla uğraşırken bir yandan da iletişim ve dile önem verildi.Kapitalist toplumların kendi çıkarları için kullandığı ekonomik,siyasal ve psikolojik mekanizmalar incelendi.
Frankfurt okulu çeşitli dönemlerde attığı siyasal,iktisadi,felsefi kavramlarla birçok insanı etkilemiştir.Marksizm’e eleştirel bir yaklaşım getirmeleri bu okulun temsilcilerinin ağır bir şekilde eleştirilmesine neden olmuştur.Özetle Frankfurt okulunun Marksizmi ‘epeyce gözden geçirilmiş bir Marksizm’di’(6)

1-AnaBritannica,1994,cilt12:355
2- Meydan-Larousse,1990,Ek cilt:298
3-Memo Larousse,1992,cilt 3:836
4- Meydan-Larousse,1990,Ek cilt:299
5- AnaBritannica,1994,cilt12:355
6-Küçük,Medya-iktidar-ideoloji,1994:246

Onur ÇOBAN
http://sinematvdersleri.blogspot.com/

5 Aralık 2008 Cuma

Ömür biter çaylaklık bitmez

Türkiye'nin en önemli sitelerinden biri olan ekşi sözlük 2007 yılında, kayıtlı okurlar başta olmak üzere çoğu kullanıcısını çaylak statüsüne yükseltti . Ancak aradan 1 seneden fazla zaman geçse de hala binlerce kullanıcı yazara olamadı.
Ekşi sözlük'te yazar olmak için öncelikle çaylak statüsünü aşmanız gerekiyor. En az 10 entry (ki daha fazla yazılması önerilmiyor) girildiği taktirde onay bekliyorsunuz. Moderatörler eğer yazmış olduklarınızı onaylarsa yazar oluyorsunuz. Tabii kurallara uyduğunuz müddetçe.
Doğru ve gerçekleri yazmaktan çok "format" konusunun daha önemli olduğu bu sistemde ne yazık ki çaylak sayısını karşılayacak kadar çok moderatör yok. Bu nedenle de binlerce kişi sıranın kendisine gelmesini bekliyor. 40.000 civarı onay bekleyen çaylak olmasına rağmen bu sayı çok yavaş ilerliyor. Bu durumda da 1 sene önce kayıt olanlar hala bekletiliyor.
Açıkçası bu durum ilginç. Çünkü çaylak olmak mı daha iyi yoksa kayıtlı okur mu tartışılır? Sonuçta hiç çaylak yapılmasa bu kitle bir beklenti içine girmeyecekti. Şimdi ise ömür biter çaylaklık bitmez, dillerden düşmeyen bir cümle.
Açıkçası 40.000 kişinin sözlüğe alınması da pek ihtimal dahilinde değil. Sonuçta bu kadar kişinin denetlenmesi pek mümkün değil. Belki de bu yüzden işler biraz yavaş işliyor. Bu kadar yeni çaylağın olduğu bir sistemde daha önceden yazar olupta sonradan çaylak olanlara sıra gelmesi de pek mümkün gözükmüyor.
Sonuçta beklemekten başka bir çare ufukta gözükmüyor...

3 Aralık 2008 Çarşamba

Kim ayırdı sevenleri - Ayrı Dünyalar

"Une belle histoire" adlı şarkı "Kim Ayırdı Sevenleri" adıyla Türkçeleştirilmişti otuz kusur yıl önce...
İşte bu şarkı Cüneyt Arkın ve Gülşen Bubikoğlu'nun oynadığı "Ayrı Dünyalar" adlı filmin final sahnesinde de kendine yer bulmuştu...
Eğer izlerken youtube kapanmasa aşağıdan hüzünlü final sahnesini ve şarkıyı izleyebilirsiniz:)
Not: kısaca birbirlerini çok sevselerde aradaki yaş farkı yüzünden "sevgili" olamayan iki kişinin öyküsü film. Son sahnede görüleceği gibi Cüneyt Arkın, bir nedenden dolayı yaralı bir biçimde polise yakalanıyor...ve son bir kez Gülşen Bubikoğlu'nu görmeye gidiyor...



altta şarkının orijinal videosu bulunmaktadır...